İSO VE SKD Türkiye’den Firmalara “Döngüsel Ekonomi” Desteği
SKD Türkiye ve İstanbul Sanayi Odası tarafından 2022 yılından bu yana yürütülen ve İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından Yenilikçi İstanbul Mali Güçlendirme Programı kapsamında desteklenen Döngüsel Ekonomi ve Kaynak Verimliliği Platformu Projesi (DEKVEP) tamamlandı. Proje kapsamında 3 departmandan 21 firmaya döngüsel ekonomiye geçiş ve kaynak verimliliği konularında destek verildi.
İklim kriziyle birlikte kritik eşikler çok erken aşıldığı için hayati kaynaklar tükenme noktasına geldi. Bu noktada net sıfır karbon ve yeşil dönüşümü hızlandırmak için AB Yeşil Mutabakat gibi dünya ticaretini iklim krizine göre düzenleyen uygulamalar hayata geçirilmeye başlandı. İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) ve İstanbul Sanayi Odası, iklim krizi ile mücadeleyi güçlendirmek ve rekabet avantajı sağlamak için ülkemizde döngüsel ekonomiyi iş dünyasının iş yapma biçimi haline getirmeyi hedefledi. Uluslararası Ticaret.
Türk iş dünyasının dönüşümü için birçok projeyi hayata geçiren iki değerli kurum olan SKD Türkiye ve İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) katılımıyla yürütülen ve İstanbul tarafından desteklenen “Döngüsel Ekonomi ve Kaynak Verimliliği Platformu Projesi” Kalkınma Ajansı, Yenilikçi İstanbul Mali Temel Programı kapsamında 2022 yılında başladı. 18 ay süren ve 14 Ağustos Pazartesi günü kapatılan projenin döngüsel ekonomiye geçiş ve kaynak verimliliğine zemin hazırladığı açıklandı. 3 şubeden 21 firma.
İstanbul sanayisinde dokuma, plastik ve beyaz eşya reyonları ile değer zincirlerinde kaynak verimliliğini ve döngüselliği artırmayı hedefleyen proje kapsamında; şirketlere döngüsel ekonomi, değer zincirinde kaynak verimliliği, sürdürülebilirlik, saf üretim gibi AB Yeşil Anlaşması ile ilgili konularda birebir analiz, danışmanlık ve eğitim hizmetleri verildi. Eylem planları ve uygulamaya yönelik işbirliği oluşturulmuştur. Seminerlerle 400’den fazla firma ve 800 kişiye ulaşılmış, eğitim ve sertifika programlarından 150’ye yakın profesyonel faydalanmıştır.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı’nın katılımıyla gerçekleşen kapanış etkinliğine şube temsilcilerinden Mete Plastik, Yorglass ve Ezka Dokumacılık iyi uygulama örnekleriyle katkı sağladı.
SKD Türkiye Genel Sekreteri Konca Çalkıvik Projenin kapanışında yaptığı konuşmada proje sayesinde elde edilen başarıyı şu sözlerle anlattı: “Döngüsel ekonomi, iklim kriziyle mücadelede kaçırılmaması gereken değerli bir fırsat. Döngüsellik oranı dünyada ve ülkemizde potansiyelinin çok gerisindedir. Ülkemizde AB Yeşil Mutabakat uyum sürecinde sürdürülebilirlik politikaları ile desteklenen Döngüsel Ekonomi Eylem Planı ve stratejik önceliklerimiz arasında yer alan atık yönetimi, iş dünyası için büyük fırsatlar içermektedir. Hem çevresel hem de ekonomik boyutları olan iklim krizi. Bu nedenle İstanbul sanayisinin 3 nadide kolunun döngüselliğinin ve kaynak verimliliğinin artırılmasına temel teşkil etmesi bizim için değerli bir başarıdır. Öte yandan, döngüsel ekonomi, kaynak verimliliği, karbon ayak izi ve AB Yeşil Mutabakatı konularında 400’den fazla şirketten profesyonellere eğitim ve seminerler vererek farkındalık yarattık ve kapasite gelişimine katkıda bulunduk. DEKVEP SKD, Türkiye’nin somut adımlar ve ölçülebilir çıktılar üretme hedefi doğrultusunda hayata geçirilen bir projeydi.”
İstanbul Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Burçin Değirmencioğlu Konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “AB Yeşil Mutabakatı’na uyum için enerji verimliliğinin artırılması, yenilenebilir enerjiye geçişin hızlandırılması ve çevreye duyarlı teknolojiler kullanılarak emisyonları azaltıcı önlemler alınması segmentlerimiz için büyük önem taşımaktadır. en büyük pazar olan Avrupa’da rekabet gücümüzü korumak. “Döngüsel Ekonomi ve Döngüsel Ekonomi” kapsamında gerçekleştirilen ambalaj üretimi ve döngüsellik analizleri doğrultusunda, şirketlerin bu alanlardaki gelişim ve fırsat alanlarının belirlenmesi, öneriler geliştirilmesi ve bu alanlardaki faaliyetlerin sürdürülebilirliğinin sağlanmasına yönelik bir dizi çalışma. Odamız ve SKD Türkiye desteği ile İstanbul Kalkınma Ajansımız desteğiyle yürüttüğümüz Kaynak Verimliliği Platformu Projesi”. yaptık. İSO olarak DEKVEP projemizin yanı sıra üyelerimizin yeşil dönüşümü için farklı proje ve çalışmalar yürütüyoruz. Bu sayede AB Yeşil Mutabakatı’nı sanayi şirketlerimizin önünde bir engel olarak görmek yerine yeşil dönüşümle AB pazarındaki fırsatlara odaklanmak istiyoruz.”
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı