Deprem Hasar Çalışmaları Devam Ederken Altyapı Maliyetleri Artıyor: Yeni Konut İçin Ne Kadar Harcamalı?
Kahramanmaraş’taki sarsıntıların üzerinden iki hafta geçti. Hasarın boyutu yavaş yavaş ortaya çıkarken, bina yıkımı için tespit çalışmaları da sona yaklaşıyor. Sarsıntıların en çok zarar verdiği alt yapıdaki şiddet dikkate alındığında sorunların boyutunun yüksek olması bekleniyor.
Ağır hasarlı ve ulaşılmaz durumda olan depremde yıkılan binalarla birlikte toplam konut sayısı 384 bine ulaştı. AFAD Lideri Yunus Sezer’in açıklamalarında, 20 bin 870 binada moloz çalışması yapıldığı, tüm çalışmalar tamamlandığında yıkılan ve ağır hasarlı bina sayısının 535 bini geçmesinin beklendiği belirtildi.
Deprem bölgesinde yapılan çalışmalarda tüm altyapı, yol, su, elektrik ve kanalizasyon dahil birinci sınıf üretim yatırımlarla inşaat maliyeti 535 bin üzerinden hesaplandığında arsasız 843 milyar TL çıkıyor. hisse ve kamulaştırma bedelleri
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, geçtiğimiz hafta depremzedeler için yapılacak kalıcı konutların büyüklüğünün 105 metrekare olacağını açıklamıştı.
Depremde ağır hasar göreceği varsayılan cami, okul, sağlık ve sosyal tesisler gibi bölgesel altyapı ile su, kanalizasyon, elektrik gibi altyapı harcamalarına yapılan yatırımlarla metrekare toplam maliyeti 15 bin TL’ye yükseliyor.
Altyapı hariç inşaat maliyeti 562 milyar 380 milyon TL’ye yükselirken, sosyal ve temel altyapı harcamalarıyla birlikte maliyet 843 milyar 570 milyon TL’ye yükseldi.
Cumhurbaşkanı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı bütçesinin 99-41.32-01-09.05 sayılı cetvelinde yer alan ödenekten başlayarak 2023 yılı bütçesinin 5. maddesinin 4. fıkrasında yer alan “Doğal Afet Teminat Ödeneği” başlıklı kaynak aktarmaya yetkilidir. Bütçe Kanunu, ancak bu kaynak oranı toplam harcamalardan daha azdır. yüzde 10 karşılayabilir.